Perjantaina Tuusulassa käsitellyssä jutussa kyse oli aikaisemmin käsittelemättömästä vastuuperusteesta. Vastaaja ei kiistänyt laittaneensa torrent-linkkejä Finreactoriin, mutta tekijänoikeuden suojaamia tiedostoja ei hänellä missään vaiheessa ollut hallussa. Vastaaja oli ladannut .torren-linkkitiedostot toiselta sivustolta ja muuttanut asiakasohjelmalla ne osoittamaan toissijaisesti Finreactoriin. Muutetut .torrent tiedostot oli sitten vastaajan toimesta ladattu Finreactoriin.
Poliisin tutkinnassa oli järjestelmässä havaittavissa poikkeamia. Tietokanta ei osannut mm. sanoa kuka käyttäjä oli tiedostot laittanut verkkoon. Lukuisissa poliisin ottamissa näytteissä ei yhdessäkään vastaaja ollut jakamassa teoksia muiden käyttäjien kanssa.
.torrent tiedostot ovat kovin lähellä perinteisiä linkkejä. Erotuksena on se että käyttäjän pitää tehdä aktiivisia toimia sisällön lataamiseen linkin avaamisen jälkeen. Asiakasohjelma käynnistys, yhteydenotto trackeriin ja tiedoston lataamisen valvonta ovat toimia jotka lovat välttämättömiä tiedoston lataamiselle. Oikeastaan .torrent tiedosto ei ole edes linkki tiedostoon vaan palvelimeen, joka seuraa tiedostoa jakavia käyttäjiä.
Vastaaja oli syyttettynä tekijänoikeusrikoksesta/rikkomuksesta. Molemmat rötökset täyttyvät jos tekijänoikeuslain 2 § yksinoikeuksia rikotaan. Nämä yksinoikeudet vanhan tapaukseen sovellettavan lain mukaan olivat: 1) oikeus valmistaa kappaleita sekä 2) saattaa teos yleisön saataviin. Yleisön saataviin saattaminen on hiukan hankalasti ymmärrettävä käsite. Siksi laissa se on määritelty seuraavasti:
“Teos saatetaan yleisön saataviin, kun se esitetään julkisesti tai kun sen kappale tarjotaan myytäväksi, vuokrattavaksi tai lainattavaksi taikka sitä muutoin levitetään yleisön keskuuteen tai näytetään julkisesti.”
On lienee selvää että linkin laittaminen tiedostoon ei ole kappaleen valmistamista. Lain sananmuodon mukaan myöskään se ei ole teoksen yleisön saataville saattamista. Teosta ei ole esitetty julkisesti eikä sen kappaleita ole linkittäjän toimesta levitetty yleisön keskuuteen; ainoastaan osoite, mistä sitä voi kysellä. Fyysisen maailman analogia: Taksimies ei ole parittaja, vaikka hän ohjaa asiakkaan bordellin ovelle.
Kuten sanottu. Asiasta ei ole ennakkopäätöksiä Suomesta eikä ylläoleva kanta ole ainoa. Päätös keissistä saadaan kuun lopussa.