STT uutisio tänään, että Pikku Kakkosen tunnusmusiikin säveltäjä on tehnyt tutkintapyynnön tunnusmusiikkia parodisoivasta YouTubessa levitettävästä kappaleesta. Yle, joka ei käytä enää STT:n palveluita on saanut säveltäjä Ruotiselta kommentit suoraan:
Säveltäjä Timo Ruottinen uskoo, että kyseessä on selvä tekijänoikeusrikos. Internetissä julkaistuissa videoissa on käytetty Pikku Kakkosen tunnusmelodiaa ja videokuvaa ilman tekijöiden lupaa.
– Siinä on selkeästi loukattu monenlaisia ja monen henkilön tekijänoikeuksia, Ruottinen sanoo.
Ruottisen mukaan video on myös alkuperäisteosta loukkaava. Rap-tyylisen videon sanoitukset ovat alatyyliset ja rivot.
– Kyseessä on kaikkien tuntema, arvokas sävelteos. Tämä sen pohjalta tehty, netissä leviävä video on alatyylinen ja lapsille sopimaton, Ruottinen toteaa.
Salapoliisityöni tuotti youtubehakuna seuraavan videon.
Muunetun teoksen laadusta ja mauttomuudesta voi olla montaa mieltä. Tekijänoikeuslain ei tulisi ottaa kuitenkaan kantaa tähän. Vaikka Suomen laista puuttuu nimenomainen maininta parodian sallittavuudesta, se on katsottu olevan sallittu taiteenmuoto jota tekijänoikeuden omistaja ei voi kieltää. Kirjoitin jonkun aikaa sitten aiheesta artikkelin, joka tuntuu olevan jatkuvasti ajankohtainen.
Pikku Kakkosen kanssa on mielestäni selvä, että tekijänoikeuksia ei ole rikottu. Säveltäjän mieli ollaan voitu pahoittaa. Kappaleeseen sekä televisio-ohjelmaan johon se välttämättä yhdistetään on liitetty lastensuojelun vastainen viesti, joka on jotain mitä Pikku Kakkonen viimeiseen asti pyrkii välttämään. Tehokeinona on käytetty pikkukakkosmusaluuppeja sekä alkumusiikin aikana näkyvää logoa. Tämä on tyypillistä ja tarpeen parodialle, jotta katsoja ja kuulija ymmärtäisi, että tässä todella tehdään julmaa pilaa alkuperäisteoksesta.
Lasteensekaantumista, kiroilua, huumeita ja lastenohjelma… kuulostaa jotenkin etäisesti tutulta. Ruotsin korkein oikeus katsoi vastaavassa jutussa parodian sallituksi. Ruotsissa parodian kohteena ei ollut pikku2 vaan mikko mallikas. Niklas Bruun on kirjoittanut hyvän selostuksen Mikko Mallikas tapauksesta.
Toki parodian nimissä ihan kaikki ei ole sallittua. Parodian tulee kohdistua teokseen, sen tekijään tai teokseen yhdistettyihin arvoihin ja näkemyksiin. Esimerkiksi YouTubessa miljoonayleisön saanut Rihannan Umberella kappaleen väännös on rajatapaus. Sen sanainen miekka kääntyy ylipainoisia kohtaan. Rihanna ei tunnetusti ole ylipainosta kärsinyt -Ei ainakaan tietääkseni. Muutoinkaan alkuperäinen kappale ei käsittele paino-ongelmia tai ihannoi laihoja ihmisiä -tai ehkäpä kappale parodioin videoa jossa esiintyy laihoja tanssijoita. Side on kuitenkin selkeästi heikompi kuin pikkukakkosen tunnusmusiikkiparodian kanssa.