Yhdysvaltalainen tuomari haastoi paikallisen lehden yksityisyyden loukkauksesta sekä lehden Privacy policy -sopimuksen sopimusrikkomuksesta. Juttu sai alkunsa, kun lehden toimittaja oli alkanut kaivella “lawmiss” nimimerkin takaa lehden juttuja kommentoineen kirjoittajan taustoja. Lehden käyttäjärekisterin tietojen perusteella toimittaja yhdisti nimimerkin tuomariin. Tuomari oli kommentoinut useita vireillä olevia oikeusjuttuja tavalla, jonka voidaan katsoa olevan ammattietiikan vastaista -mutta ei ilmeisesti kuitenkaan laitonta. Itse jutun kirjoittaminen ei ilmeisesti loukannut tuomaria.
On helppo ymmärtää, miksi hänen oikeustajunsa ei voinut sulattaa luottamuksellisen tiedon käyttämistä häntä vastaan suunnatussa uutisoinnissa. Oletus tulisi olla että, jos kirjoituksia saa jättää anonyyminä, ne myös pysyvät anonyymina. Näin siis, jos anonyymit kommentit eivät riko lakia.
Jos katsotaan asiaa pelkästään bisnesnäkövinkkelistä lehden päätös oli laskelmoitu. Nyt lehti katsoi jutun paljastamisen tärkeämmäksi kuin yleisön luottamuksen anonyymien kommenttien jättämiseen. Kyse oli luottamuksesta ja sen hinnasta. Onko lukijoiden luottamus siihen, että lehti kaivaa yhteiskunnan epäsuhdat kalliimpi kuin lehden lukijoiden luottanut yksityisyyden säilyttämiseen?
Linkki juttuun.
Lisää tietosuojaa ja yksityisyyttä käsitteleviä artikkeleitamme löydät täältä: Tietosuoja ja yksityisyys.