Tällä viikolla on kehkeytynyt kaksi kiinnostavaa oikeusjuttua. Toisessa vastaajana on Creative Commons Corp. ja juttu liittyy aikaisemmin tässäkin blogissa käsiteltyyn Virgin mobilen mainoskamppaniaan. Kuvassa esiintynyt tyttö haastoi valokuvaajan kanssa kaikki mahdolliset keksimänsä tahot (Flickriä lukuunottamatta???) oikeuteen vastaamaan yksityisyyden- ja kunnianloukkauksesta. Vastaajan penkille päätyi siis myös lisenssit laatinut Creative Commons järjestö.
“Creative Commons owd a duty to Justin Won, as a user and beneficiary of its license. Creative Commons breached this duty by failing, among other things, to adequately educate and warn him, as a user of the Creative Commons attribution license, of the meaning of commercial use and the ramifications and effect of entering into a license allowing such use. As a result, Justin Wong has suffered damages proximately caused by Creative Commons’s acts and omissions.”
Saa nähdä miten tuomioistuin sälyttää vastuun sopimuksen ulkopuoleiseen taholle, joka on laatinut lisenssin -helppoa se ei tule olemaan. Mahdotonta se ei kuitenkaan olisi, sillä vastuun ulottaminen sopimuksenulkopuoliseen tahoon saattaisi tulla kyseeseen esimerkiksi asianajotoimiston osalta. Huolimattomasti laaditut dokumentit saattavat johtaa vastuuseen niiden käyttämisestä tulleista vahingoista.
Erikoisen tapauksesta tekee myös se, että valokuvaaja on muuttanut käytetyn kuvan lisenssin Flickrissä CC-lisenssistä “all rights reserved”malliseksi.
Update: Lessig kommentoi keissiä blogissaan josta löytyy myös keissin paperit. Katso myös Joi Ito.
Toisessa juttussa GPL-lisenssi pääsee koetukselle Yhdysvaltalaiseen tuomioistuimeen. Kyseessä on perin tavallinen GPL-oikeuksien valvontatapaus, jossa toinen osapuoli ei ole reagoinut lisenssinantajan yhteydenotoista huolimatta. Vastaava tapaus oli Saksalaisen tuomioistuimen edessä muutama vuosi sitten. Tällöin GPL vahvistettiin päteväksi ja vastaaja, joka oli jättänyt lähdekoodin julkaisematta katsottiin syylliseksi oikeudenloukkaukseen.