Sain alkuviikosta N900 multimediatietokonepuhelimen testikäyttöön. Luuri ei ole sama kuin tällä viikolla toimitukseen lähtenyt tuotantoversio. Ohjelmisto on yli kuukauden vanha ja buginen. Silti luuri on vakaa enkä ole saanut sitä kaatumaan vielä kertaakaan. Ohjelmiston keskeneräisyys näkyy patterin kestossa ja näytön herkkyyden säädöissä. Ilmeisesti näiden ominaisuuksien puutteet ovat lykänneet Nokian aikataulua luurin markkinoille tuomisessa. En ole yrityksistä huolimatta saanut GPS toimintoa päälle. Myös 3G surffaus on pätki New Yorkissa ja verkot tipahtelivat (T-mobile). Tosin tämä on yleistä joka puolella Yhdysvalloissa, jossa verkot ovat reikäisiä.
Kokemuksia:
- Näyttö on uskomattoman hieno. Paras näyttö mitä olen nähnyt missään mobiililaitteessa.
- Näppäimistö on kätevä käytössä. Verrattuna iPodin virtuaalinäppikseen tekstin syöttö on luontevampaa.
- Rovion pallonpyörityspeli on tosi hieno. Tetris, jota pelataan tökkimisnäytöllä kärsii näytön herkkyydenpuutteesta.
- Näytön kosketuskäyttöliittymä on kaukana iPod/iPhone kosketusnäytöstä. Ihan sama voiko sitä käyttää hanskat päällä, jos sitä ei voi käyttää ilman hanskoja. Toivottavasti ohjelmistopäivitys paikkaa selkeän puutteen.
- Näytön kääntyminen on vähän omituinen. Puhelimella soitettaessa näyttö toimii pystytilassa. Muutoin se tuntuu olevan aina vaakatilassa.
- Flash toimii moitteettomasti. Myös Flashvideot.
- Selaimen käyttäminen on muutoinkin epä-mobiilimaista. Siis vaivatonta.
- Näytössä on ilmeisesti läheisyys-sensori. Kun luurin laittaa korvaa vasten, sen valot sammuvat. Kun sen ottaa käteen valot syttyvät taas. Kiva pieni yksityiskohta. Kuka sinne korvaan valoa tarvitseekaan?
- Näppäinlukkovipu on vähän hankalasti puhelimen pohjassa. Käytettyäni yli vuoden N96 luuria olen tottunut, että lukon saa pois (puhelimen) päältä. Tämä on myös ergonomisesti parempi paikka lukolle.
- Patterin kansi on hankalasti irrotettavissa. Tosin harvoin sitä tarvitsee irrottaa. Patteri kestää normaalissa käytössä vähän yli päivän.
Suomessa keskustelupalstoilla N900 on leimattu kalliiksi. Samoin myös USAssa. Operaattorit eivät ole lähteneet Nokian kanssa kytkykauppaileemaan luuria, mutta sen saa jenkkiamazonista noin 300 euron hintaan. Mielestäni se ei ole liikaa tämän hetken yhdestä parhaasta mobiiliraudasta, joka tarjoaa näkymän Nokian tulevaisuudesta. Tällaisenaan softa ei vielä tyydytä, mutta jos softapäivitykset saapuvat helpostiasennettavana tasaisena virtana, tästä voi tulla käyttökelpoinen huvittelu- ja työkalu. Tämä vaatii, että kehittäjäyhteisöt innostuvat kehitysalustasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Olen ymmärtänyt että luuri on suunnattukin kehittäjille, ja vasta seuraava Maemo luuri on kehittyneempi kansanmalli. Harmi että Nokia harrastaa devaajapuhelimia. Tuntuu että esimerkiksi N96 oli sellainen. Miljoona ominaisuutta, jotka toimivat, mutta eivät virheettömästi.
Keskiviikkona tunsin eläväni käytettävyystestien käyttötapauksessa. Olin vieraassa kaupungissa ja halusin löytää ruokapaikan, jonka nimen tiesin. Googlella löysin ravintolan uuden haaraliikkeen osoitteen, mutta sen jälkeen Google ja selain lopettivat yhteistyön. Karttasovellus sijoitti minut Washingtoniin, jossa verkko- tai GPS-paikannus ilmeisesti viimeksi toimi. Myöskään karttapalvelun hakupalvelu ei suostunut yhdistämään verkkoon. Onneton olo. Menin kahvilaan kysymään tietä ja sain Google-kartta haun jälkeen osoitteen, jonka bongasin hotellista saamastani paperikartasta.
Luurilla olisi kaiken järjen mukaan pitänyt pystyä ratkaisemaan käyttötapaukseni useammalla eri tavalla ja sovelluksella. Ilman toimivaa verkkoyhteyttä se ei kuitenkaan onnistunut.
Nokian tarvitsee oikeasti tsempata palveluvalikoimaa. Muutoin Google ajaa ohi vilkuttamatta. Google Mapsin ajoohjeiden tuleminen ilmaiseksi puhelimeen muuttaa koko navigaatioteollisuutta. Samana päivänä kun Google ilmoitti ilmaispalvelusta TomTomin ja Garminin osakkeet lähtivät useamman kymmenen prosentin syöksyyn.
Google on myös ryhtymässä omavaraiseksi karttadatan osalta. Google kiertelee jo useamman auton voimin kaupunkeja keräten kuvien lisäksi karttadataa. Navteqin kauppa ei ehkä olekaan tulevaisuudessa kauhean fiksu. Toisaalta avoimet karttapalvelut kuten Open Street map tarjoavat kiinnostavia vaihtoehtoja kaupallisille palveluille. No ainakin Navteqin täytyy innovoida kovasti kilpaillakseen avointen palveluiden kanssa.