Tekijänoikeus syntyy tekijälle automaattisesti kun teos valmistuu. Myös keskeneräinen teos saa teoskynnyksen ylittyessä tekijänoikeuden suojan. Tekijänoikeuden syntyminen ei edellytä rekisteröintiä tai teoksen merkkaamista erityisellä (c) merkillä.
Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta. Tarkemmin sanoen tekijänoikeus voimassaoloaika päättyy sen vuoden lopussa, kun viimeisen hengissä olevan tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta.
Tekijänoikeus suojaa luovan työn tuloksia. Laissa on listattu esimerkkejä suojatuista teoksista. Näitä ovat kirjalliset
Valokuva voi saada tekijänoikeuden suojan, jos se ylittää teoskynnyksen. Jokatapauksessa valokuva saa tekijänoikeuden lähioikeuden suojan valokuvana. Valokuvasuoja kestää 50 vuotta valokuvan ottamisesta.
Muusikin tekijöille voi syntyä tekijänoikeuksia ja tekijänoikeuden lähioikeuksia. Säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja saavat tekijänoikeuden työhönsä. Äänitteen tuottaja ja esittäjä saavat tekijänoikeuden lähioikeuden tallenteeseen. Musiikkivideon näyttelijät, käsikirjoittaja, ohjaaja, lavastaja ja tuottaja voivat saada tekijänoikeuden tai lähioikeuden omaan osaan kuvatallenteesta. Musiikkialalla on tyypillistä, että alkuperäiset tekijät siirtävät oikeudet tekijänoikeusjärjestöille, kustantajille tai tuottajille hallinnoitavaksi.
Tekijänoikeus koskee myös netissä olevia teoksia. Teokset, joita esimerkiksi Googlen kuvahaku löytää ei saa kopioida tai julkisesti esittää ilman oikeudenhaltijan lupaa. Netissä tapahtuviin tekijänoikeusloukkauksiin voidaan puuttua maassa jossa loukkaus tapahtui. Tällainen maa voi olla joko maa jossa loukkaaja asuu, on toteuttanut loukkauksen tai maa jossa loukkaus ilmenee. Usein tarkoituksenmukaisinta on esittää vaatimukset loukkaajan kotimaassa.
Tekijänoikeuksien omistaja voi siirtää kaikki oikeutensa kerralla tai antaa oikeuksien käyttöön käyttöluvan eli lisenssin. Oikeuksien siirtämisessä oikeudet siirtyvät uudelle omistajalle. Oikeuksia lisensoitaessa lisenssinsaaja saa oikeuden käyttää teosta lisenssin mukaisesti. Lisenssinantajalla säilyy oikeus hallita teosta muutoin.
Tekijänoikeuslain loukkaaminen on säädetty rikokseksi. Tekijänoikeusrikos on kuitenkin asianomistaja rikos ja poliisi ei tutki asiaa ellei oikeudenhaltija vaadi rangaistusta loukkauksesta. Oikeudenhaltija voi päättää haluaako hän ajaa asiaa siviili- vai rikosjuttuna.
Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden kieltää teoksen kappaleiden valmistamisen ja yleisön saataville saattamisen. Kappaleenvalmistus tarkoittaa teoksen kopioimista. Kappaleen valmistus pitää sisällään fyysisten kappaleiden valmistuksen esimerkiksi valokopioimalla sekä digitaalisen kopioinnin. Teosten yleisön saataville saattaminen voi tapahtua fyysisesti näyttämällä taulua tai elokuvaa yleisölle tai digitaalisesti tarjoamalla teoksen kappaleeseen pääsyn verkon välityksellä.
Tekijälle tekijänoikeuslain antamia oikeuksia rajoittavat tekijänoikeuden rajoitukset. Näihin rajoituksiin kuuluvat muun muassa oikeus siteerata teosta tai käyttää teosta opetustoiminnassa.
Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.