Ne, jotka ovat yrittäneet saada minua kiinni puhelimella, ovat törmänneet viime viikot puhelinvastaajaani.
Syy tähän on muuttoni Yhdysvaltoihin. Aloitin kuun vaihteessa väitöskirjanjälkeisen tutkimukseni (post doc) MIT yliopistossa. Työskentelen Tulevaisuuden Viestinnän Tutkimusryhmässä arvoverkostotutkimuksen parissa. Ryhmämme tutkii miten uudet teknologiat muuttavat olemassa olevaa liiketoimintaa. Ensimmäiset puolivuotta tutkin miten television katseleminen ja kuluttaminen muuttuu kun televisio (ei siis video) siirtyy yhä enemmässä määrin Internetiin. Ryhmäämme vetää professori Charlie Fine.
Toimistoni sijaitsee Frank Gehryn suunnittelmassa Stata Center rakennuksessa. Rakennus on ehkä omituisin näkemäni häkkyrä. Sisältä se ei ole yhtä erikoinen kuin ulkoonta. Sokkeloinen se tosin on. Talossa pitää toimistoaan joukko maailman kovimpia tietojenkäsittelijöitä. Toimistoni on Bill Gates tornissa aivan Tim Berners-Leen toimiston vieressä.
MIT:n tutkimuksen lisäksi olen saanut “Research Fellow” -nimityksen Harvardin Berkman keskukseen. Keskus toimii kattilana johon kaadetaan vuosittain joukko Internet-tutkijoita eri tieteenaloilta. Vuoden keitoksesta syntyy kiinnostavia yhteistyöprojekteja, tutkimuspapereita ja kontakteja joita yksin verkon välityksellä tuskin syntyisi.
Mahdollisuus työskennellä maailman parhaissa yliopistoissa kiinnostavien ihmisten kanssa on todella ainutlaatuinen. Suomalaisilla yliopistoilla on ollut pitkään läheiset suhteet erityisesti Berkeleyn yliopiston kanssa. Itärannikon Ivyleague tutkimusyhteistyö on ollut vähäisempää.
On ollut ilo huomata, että täällä vastaanotto on ollut ystävällistä verrattuna länsirannikkoon. Vastaanottoon vaikuttaa myös kokemus jota minulle on kertynyt muutaman viime vuoden aikana. Monille amerikkalaisille väitöskirja on myös iso asia. Yllättävän harva oikeustieteellisessa opettava tai tutkimusta tekevä professori on kirjoittanut väitöskirjaa.
Kirjoittelen vuoden mittaa kokemuksia yhdysvaltalaisesta yhteiskunnasta ja Cambridgen yliopistoista.