Olen ollut viimeiset kolme vuotta EU:n rahoittamassa P2P Fusion tutkimushankkeessa. Hanke on päättymässä ja sen tuloksia alkaa vähitellen tippua julkisuuteen. Enpä olisi uskonut miten hienoja juttuja porukalla syntyi. Erityisen otettu olen HIITissä kehitetystä Peerscape P2P sosiaalisesta verkostosta. Ai mikä ihme Peerscape? No ajattele Facebookkia ilman keskuspalvelinta ja ilkeitä omistuspolitiikkoja. Sinä ja ystäväsi tallennatte yhdessä verkostonne sisällön – eivät yhdysvaltalaiset suuryritykset. Paitsi tietysti, jos ne ovat ystäviäsi…
Järjestelmä toimii Mäkeillä, Linuxilla ja Windowsilla. Softa on vasta esi-beta vaiheessa, mutta homma toimii. Taustalla on Ken Rimeyn ryhmä, joka tekee pelottavan tarkkaa jälkeä. Fusion projektista on teknologiaa siirtynyt jo vertaisverkko-ohjelmiin. Esimerkiksi Vuze clientin kaverien kanssa jako-ominaisuus on hankkeen Hollantilaisen TU Delftin kehittämä.
Mikä parasta, Suomessa ehdittiin ennen MIT:tä, jolla on samanlaisia ajatuksia.
Olen lähdössä ensi vuodeksi Post doc tutkijaksi MIT:iin ja on kiva huomata, että siellä tutkimus on melko samalla tasolla eivätkä siellä työskentelevät ole yksin superihmisiä. Siltä perustalta on kiva rakentaa yhteistyötä. Viimeisen parin vuoden aikana Suomessa on väännetty oikeudessa myös samoissa asioissa joissa Yhdysvalloissa on teknologiapuolella painittu.
Mikon ja Villen kanssa vietimme aikamme Berkeleyssä ja sen kokemuksen jonka saimme, olemme voineet käyttää yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden kuten sähköäänestyksen kritisoimiseksi Suomessa.
Odotan kovasti mitä MIT tuo tullessaan. Sielä on perinteisesti kummunnut monet uudet käänteentekevät teknologiat joita lakimiehetkin ovat joutuneet pureskelemaan. Ja jos Suomessa pureskellaan asioita joita MIT:n pojat ja tytöt miettivät 15 vuotta sitten… Edessä on kiinnostava vuosi.
Kuriositeetti, jonka opin viime viikolla: Rickhard Stallmanin työhuone on Stata Centerissä, jonka merkittävä rahoittaja on eräs Willian Gates. Hänen mukaan on myös nimetty yksi rakennuksen torni. Sama torni jossa RMS istuu 🙂