Viime osassa kerroimme, miten oikeudenkäynnin suullinen osa etenee. Ensin tuomioistuin pitää valmisteluistunnon ja sen jälkeen pääkäsittelyn. Pääkäsittelyssä sääntö on, että kukin puhuu vuorollaan.
Mutta entä käytäntö? Mitä oikeudessa oikeasti tapahtuu ja mitä siellä pitää huomioida? Miten kuulustelu toimii? Alla on muutama yleinen vinkki.
Miten oikeuteen mennään?
Liikenneväline on vapaa, mutta paikalle kannattaa tulla ajoissa! Tekijänoikeuskirjeoikeudenkäynnit pidetään markkinaoikeudessa, joka sijaitsee Helsingin Pasilassa. Tuomioistuimen aulassa on turvatarkastus, joka voi kestää hetken.
Ei ole lainkaan liiottelua tulla paikalle vähintään puolta tuntia ennen istunnon ilmoitettua ajankohtaa, mielellään jo aikaisemmin.
Mitä oikeuteen pitää ottaa mukaan?
Kun menet oikeudenkäyntiin, ota mukaan kaikki oikeudenkäyntiin liittyvät paperit: haastekirjeet, omat vastauksesi, paperiset todisteet sekä muistiinpanovälineet. Juomapullo voi olla kätevä, joskin usein oikeudessa on vettä tarjolla. Myös henkilöllisyystodistus kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi.
Jos käytät lakimiestä (mitä suosittelemme lämpimästi), hän todennäköisesti tuo oikeudenkäyntipaperit ja todisteet mukanaan. Puhu asiasta lakimiehesi kanssa. Muista, että mukana olevat tuplapaperit ovat huomattavasti parempi juttu kuin jonkin paperin puuttuminen kokonaan.
Miten oikeuteen pukeudutaan?
Meiltä kysytään hyvin usein, miten oikeuteen tulee pukeutua ja onko oikeudessa pukupakko.
Vaikka lakimiehet pukeutuvat oikeudessa pukuun (ja oikeus käytännössä edellyttää tätä juristilta), pukeutumisvaatimukset eivät koske asianosaisia.
Käytännössä oikeuteen kannattaa kuitenkin pukeutua siististi. Puku ei koskaan ole virhevalinta. Mieti, minkä vaikutelman annat: tuomioistuimessa sinun tulee vaikuttaa uskottavalta ja yleensä asiallisesti pukeutuvia ihmisiä pidetään luotettavampina kuin epäsiististi pukeutuvia. Toisaalta se, mikä on kenellekin uskottavaa, vaihtelee. Lastentarhanopettaja voi pukeutua eri tavalla uskottavasti kuin tietotekniikkayrityksen toimitusjohtaja.
Päähineen käyttöä oikeussalissa emme lähtökohtaisesti suosittele. Poikkeuksena murhaoikeudenkäynnit, joissa leski voi käyttää surupäähinettä.
Vastaajalla on siviilioikeudenkäynnissä totuusvelvollisuus
Tekijänoikeuskirjeoikeudenkäynnit ovat tyypillisesti siviiliprosesseja. Siviiliprosessi eroaa rikosprosessista useilla tavoilla. Jos olet oikeuteen haastettuna eli siviiliprosessissa vastaajana, suurin ero kannaltasi on, että sinulla on oikeudessa totuusvelvollisuus. Sinun täytyy siis puhua totta.
Rikosprosessissa syytetyllä ei ole totuusvelvollisuutta. Siviiliprosessin vastaajalla on totuusvelvollisuus.
Voit kuitenkin esittää asiasi omalta kannaltasi edullisesti.
Totuusvelvollisuudesta huolimatta sinulla ei ole vastaamisvelvollisuutta, mutta jos et vastaa mitään, tuomioistuin joutuu tekemään omat johtopäätökset vaikenemisestasi. Oikeudenkäymiskaari 17 luku 6 §:
“Tuomioistuin harkitsee, mikä vaikutus asianosaisen menettelyllä on todisteena, jos hän ilman hyväksyttävää syytä:
– –
2) tuomioistuimen kehotuksesta huolimatta ei lausu vastapuolen vaatimuksesta tai sen perusteista;
3) todistelutarkoituksessa kuultuna ei anna kertomusta tai vastaa kysymykseen;
4) ei noudata tuomioistuimen kehotusta täydentää tai selventää esitystään taikka muuta kehotusta. – -“
Kannattaa siis harkita tarkkaan, haluatko olla vastaamatta kysymykseen vai et.
Kuulustelu – ohjeita ja muistisääntöjä
Sinut voidaan nimetä kuultavaksi oikeudenkäynnissä. Tämä siis tarkoittaa, että sinua voidaan kuulustella oikeudessa. Kuultavaa kuulustellaan yksin. Vaikka lakimiehesi onkin samassa salissa ja osallistuu kuulusteluun, hän ei istu vieressäsi kuten yleensä.
Vastaajan kuulustelu etenee niin, että kuulemisen aloittaa oma lakimiehesi, joka esittää sinulle kysymyksiä. Näitä oman lakimiehesi esittämiä kysymyksiä olet valikoinut jo etukäteen lakimiehesi kanssa. Hänkin voi luonnollisesti esittää sinulle kysymyksiä, joista ette ole sopineet etukäteen.
Kun oma lakimiehesi on kuulustellut sinut, sinulta kyselee kantajan edustaja ja sen jälkeen tuomioistuin. Tuomioistuimen jälkeen vuoro palaa omalle lakimiehellesi. Kuulustelu jatkuu niin kauan kunnes kenelläkään ei ole enää kysyttävää.
Kuulustelijat voivat myös esittää sinulle todisteita, joita he pyytävät sinun kommentoivan. Esimerkiksi: “Näytän vastaajalle todistetta S4, turvakameran tallenne väitetyltä vahinkohetkeltä. Oletteko te videolla oleva mustiin pukeutunut henkilö?”
Tarkka kuulustelun eteneminen riippuu tuomarista, mutta pääperiaate on se, että jokainen taho kyselee vuorollaan.
Kuka sinulta sitten kyseleekin, kuulustelukysymyksiin voi vastata hyvin tai huonosti. Seuraavat säännöt auttavat sinua vastaamaan hyvin:
- Älä spekuloi. Jos sinulta kysytään, kuinka paljon vahinkoa toimintasi aiheutti kantajalle, voit ilmoittaa vahingoksi vaikka nolla euroa, kunhan sinulla on jotkin perusteet, joilla olet tuohon summaan päätynyt. Missään tapauksessa älä kuitenkaan spekuloi, voisivatko vahingot kuitenkin olla vähemmän tai enemmän: esitä oma, perusteltu näkemyksesi, äläkä mitään muuta.
- Odota kysymystä ja vastaa siihen. Erityisesti joillain lakimiehillä on tapana esittää kysymyksen sijaan väite tai puolinainen virke, jota he toivovat sinun jatkavan. Esimerkiksi: “Tapasit Kallen yöllä 5.4.2016 baarista palatessasi. Teille tuli sanaharkkaa. Tartuit Kallea rinnuksista kiinni ja…?” – tällaisessa tilanteessa voit pysyä hiljaa. Jos sinulle ei ole esitetty kysymystä, ei sinun tarvitse vastata (eikä sinun tarvitse vastata muutenkaan). Sen sijaan voit kysyä kuulustelijalta, “oliko tässä jokin kysymys?”
- Jos kysymys ei miellytä, vastaa niinkuin haluat – vaikka eri kysymykseen. Erityisesti jos vastapuoli esittää sinulle kiusallisen kysymyksen, älä vastaa suoraan kysymykseen. Voit kierrellä ja kaarrella, vastata ohi asiasta tai vaikka täysin eri kysymykseen. Muista kuitenkin totuusvelvollisuus: vastatessasi sinun tulee pysyä totuudessa.
- Jos sinun pitäisi spekuloida, kerro omista kokemuksistasi, vaikka ne eivät liittyisi juuri tähän asiaan (katso kohta 1). Vaikka vastaaminen edellyttäisi spekulointia, älä spekuloi. Voit kuitenkin kertoa omista kokemuksistasi kysyttyyn asiaan liittyen – riippumatta siitä, liittyvätkö ne tähän asiaan.
Kun kuulustelu on ohi, tuomioistuin antaa sinulle luvan palata paikoillesi.
Kirjallisten lausuntojen lukeminen kielletty, muistiinpanot sallittu
Oikeudenkäynti on suullinen, eikä kirjallisten lausuntojen lukemista sallita. Muistiinpanojen käyttö on kuitenkin sallittu, erityisesti jos kyseessä on paljon teknisiä yksityiskohtia, lukuja tai kirjainsarjoja koskevista asioista. Kuulustelu sujuu jouhevammin, kun voit tarkistaa yksityiskohdat papereista. Voit siis ottaa asiasta tekemät muistiinpanosi, laatimasi aikajanan tai muun asiaa itsellesi selventävän kaavion mukaasi.
“Entä jos en pääse oikeuteen?”
Eteen voi tulla tilanteita, jolloin pääsysi oikeuteen on estynyt. Ilmoita esteestä välittömästi lakimiehellesi lisäohjeiden saamiseksi.
Jos sairaus estää saapumisesi oikeuteen, ota yhteyttä lääkäriin ja hanki lääkärintodistus, joka on tarkoitettu nimenomaan tuomioistuinta varten. Siitä tulee käydä ilmi, että et pääse oikeuteen lääketieteellisen, laillisen esteen vuoksi.
Huomioi, että mikä tahansa sairaus ei ole laillinen este. Sairauden tulee olla sellainen, että se estää oikeuteen saapumisen tai vaatii esimerkiksi sellaisia hoitotoimenpiteitä, että oikeuteen saapuminen ei tule kyseeseen. Flunssa tai jalan murtuminen voi tehdä sinusta työkyvyttömän, mutta se ei estä saapumista oikeuteen.
Mikäli sinulla on laillinen oikeus olla poissa oikeudesta, käsittelyäsi voidaan lykätä tai käsittelyn aikataulua muuten muuttaa. Tämä kuitenkin edellyttää, että ilmoitat asiasta ja hankit tarvittavat todisteet (eli lääkärintodistuksen).
Kysyttävää?
Tekijänoikeuskirje ja oikeudenkäynti -sarjamme päättyy tähän. Olemme tässä sarjassa käyneet läpi erilaisia tekijänoikeuskirjeisiin ja niitä koskeviin oikeudenkäynteihin liittyviä asioita.
Mikäli jokin jäi kaihertamaan mieltä, kysy meiltä tai omalta lakimieheltäsi, mitä pitäisi tehdä. Muista: jos saat tekijänoikeuskirjeasiassa haasteen, ota rauhallisesti, lue kirje huolellisesti ja ota ensi tilassa yhteys tekijänoikeusasioihin erikoistuneeseen lakimieheen.
Aiemmat osamme löydät täältä:
Osa 1: Tekijänoikeuskirje ja oikeudenkäynti: mitä tehdä, kun haaste kolahtaa postiluukusta?
Osa 2: Tekijänoikeuskirje ja oikeudenkäynti: valmistelu ja pääkäsittely
Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.