Viime vuosikymmenen aikana musiikin ja televisio-ohjelmien oikeudenomistajat ovat keskittäneet oikeuksiensa valvontaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus Ry:lle. Yhdistyksen jäseninä on musiikin tuottajia, tekijänoikeusjärjestöjä ja televisiokanavia. Joukosta on puuttunut pitkään Hollywood-elokuvien tuottajia edustava Motion Picture Association of America eli MPAA, pelitalot sekä aikuisviihdetuottajat.
Aikuisviihde suunnannäyttäjänä
Näistä ovat viime aikoina Suomessa aktivoituneet aikuisviihdetuottajat. Hustlerista tunnetun Larry Flyntin tuotantoyhtiö on antanut helsinkiläiselle asianajotoimistolle toimeksiannon tarkkailla vertaisverkkoja luvattoman tiedostonjaon varalta. Flyntin lakimiehet ovat vaatineet seurantatuloksien perusteella operaattoreita luovuttamaan IP-osoitteiden takana olevien henkilöiden yhteystiedot. Markkinaoikeus on antanut useita tällaisia päätöksiä ja lakimiehet ovat lähestyneet IP-osoitteen takana olevia henkilöitä hyvitysmaksuvaatimuksilla. Mikäli kirjeen vastaanottaja ei ole maksanut hyvitysmaksua, lakimiehet ovat uhanneet viedä asian oikeuteen.
Verkossa toimintamalli on herättänyt keskustelua (Esim. Muropaketti ja Sebastian Mäen blogi). Moni on ihmetellyt, ovatko oikeudenomistajat ottaneet lain omiin käsiinsä, tai täyttääkö toiminta jopa kiristyksen tunnusmerkit?
Kiristyksestä ei ole kyse: oikeudenomistajilla on oikeus valvoa oikeuksiaan kieltämällä teosten luvaton jakelu sekä vaatimalla hyvitystä luvattomasti jaetuista teoksista. Tekijänoikeusjuttuja voi ajaa sekä syyttäjävetoisesti rikosjuttuna että siviilijuttuna. Pornotuottajat ovat valinneet siviiliprosessin ja tavalliset elokuvayhtiöt ovat nyt seuranneet perässä.
Miten vastaan kirjeeseen?
Jos olet saanut “uhkauskirjeen”, sinulla on muutama vaihtoehto:
- Älä tee mitään. Jos jätät kirjeen huomiotta, pallo jää oikeudenomistajalle. Oikeudenomistaja ei voi viedä saamistaan ulosottoon ilman oikeuden päätöstä. Oikeudenomistajan on haettava saamiselleen lainvoimainen päätös ulosottoa varten. Mikäli oikeudenomistaja voittaa jutun, hän voi vaatia myös oikeudenkäyntikuluja maksettavaksi. Oikeudenkäyntikuluja ovat sekä vahvistustuomiosta syntyneet kulut, neuvottelukulut ja IP-osoitteen selvittämiseen liittyvät kulut. Yhteensä oikeudenkäyntikulut ovat suuruusluokkaa 3.000 – 5.000 €. Oikeus myös vahvistaa hyvitysmaksun, joka on tuomion lainvoimaiseksi tullessa ulosottokelpoinen.
- Maksa hyvitysmaksu. Jos olet osallistunut vertaisverkkojakeluun, lain mukaan olet saattanut teoksia yleisön saataville. Tästä luvattoman jakajan tuleetekijänoikeuslain mukaan maksaa hyvitysmaksu. Paljonko tuo hyvitysmaksu on? Hyvitysmaksun laskukaava perustuu vastaavaan laillisilla markkinoilla olevaan tuotteeseen. Tästä oikeuskäytännössä on tehty erilaisia vähennyksiä. Oikeudenomistajan velvollisuus on näyttää, moniko käyttäjä on kopioinut saataville saatetun teoksen. Usein tämä näyttö puuttuu, ja vaatimukset perustuvat arvioihin. Monesti on kuitenkin helpompi maksaa kuin alkaa riidellä.
- Neuvottele hyvityksen suuruudesta ja maksuaikataulusta. Oikeudenomistajat saattavat olla halukkaita neuvottelemaan alkuperäisestä tarjouksestaan. Tekijänoikeusvalvonnan koko liiketoimintamalli perustuu suuriin volyymeihin. Mikäli jokainen kirjeen saanut riitauttaisi juttunsa, oikeudenomistajien liiketoiminta kärsisi. Oikeudenomistajat suosivat asian nopeaa sopimista. Erityisesti jutuissa, joissa heillä on vaarana hävitä, oikeudenomistajat ovat monesti valmiita neuvottelemaan hyvitysmääristä.
- Riitauta asia. Jos olet varma, että kirje on virheellinen etkä ole syyllistynyt luvattomaan toimintaan, voit riitauttaa jutun oikeudessa. Oikeudessa oikeudenomistajat joutuvat esittämään näytön vaatimustensa perusteiksi. Vastaaja voi esittää vastanäyttöä ja tuomioistuimen tehtäväksi jää näytön arviointi. Oikeudenkäyntikulut tuomitaan tyypillisesti hävinneen maksettavaksi. Tyypillisesti tällaisessa jutussa kummankin osapuolen yhteenlasketut oikeudenkäyntikulut ovat 7.000 – 15.000 € luokkaa. Tämä voi pelottaa oikeudenomistajan luopumaan heikon jutun ajamisesta. Toisaalta kirjeen vastaanottajan on myös hyvä tiedostaa, että asiaan liittyy merkittävä kuluriski. Oikeusturvavakuutuksista on lähes säännönmukaisesti rajattu IPR-riidat korvattavien vahinkojen ulkopuolelle.
Jos valitset neuvottelun tai asian riitauttamisen, palkkaa varhaisessa vaiheessa avuksesi lakimies, joka hallitsee sekä tekijänoikeuslain että teknologian.
Olemme myös koonneet kattavan tietopaketin kirjeen saajille.
Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.